Nak join klik sini

Wednesday, October 20, 2010

Dilarang menghidupkan pendingin hawa sebaik menaiki kereta...!!
Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkan kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.


Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan... dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.

"When someone shares something of value with you and you benefit from it,  you have a moral obligation to share it with others".


9 comments:

 1. macam perna baca post ni..tapi di mana ya...

  ReplyDelete
 2. aik,kalo mcm itu haramkan kereta jelah,sebab membawa kemudaratan,hahaha.apapun thank info ini

  ReplyDelete
 3. kalau mcm tue kita beli kereta takde bumbunglah

  ReplyDelete
 4. kalo beli kete x de bumbung nati hujan demam pulak....

  ReplyDelete
 5. ye saya pun pernah baca ini info..anyway thanks!!!

  ReplyDelete
 6. dapat dari email...
  saje nak share...

  ReplyDelete